acne en voeding

Acne en voeding: do’s en don’ts

Acne en voeding

Als je last hebt van acne, dan kan dit o.a. te maken hebben met je voeding. Om hierachter te komen, is het goed om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken en een voedingsdagboek bij te houden. Om je een beetje op weg te helpen, volgt hieronder een overzicht van de do’s en don’ts.

Don’ts bij acne

  • Wees matig met zuivel, zoals melk, karnemelk, yoghurt, vla, boter, kaas en roomijs.
    Koemelk kan uitbarstingen van acne uitlokken of verergeren. De boosdoeners zijn dan de mannelijke hormonen in de melk die de groei van koeien stimuleren. Deze hormonen verhogen, samen met de pus van de uiers, de talgproductie, wat leidt tot acne.
  • Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, ijs, wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta.
    Voeding met een hoge suikerwaarde verergert bij veel mensen acne. Deze koolhydraten en suikers zorgen namelijk voor een hoge insulineproductie in je lichaam. Teveel aan insuline stimuleert de aanmaak van de mannelijke hormonen, die de acne verergeren. Probeer daarom meer peulvruchten, bonen, linzen, zilvervliesrijst en volkoren producten te eten.
  • Eet minder zout. De jodium in het zout zorgt ervoor dat je huid sneller ontstekingen krijgt. Vermijd zoveel mogelijk jodiumhoudend zout, kant-en-klaarmaaltijden, snacks en energie houdende drankjes.
  • Wees matig met voedingsmiddelen die veel mannelijke hormonen bevatten, zoals pindakaas, schaaldieren, orgaanvlees en paté.

Do’s bij acne

Hoe zit het nu met chocolade?

Chocolade krijgt vaak de schuld als het gaat om een acne en andere onzuiverheden in je huid. Toch is de niet de chocolade (cacao) zelf die slecht is, maar de suiker die erin zit die je acne verergert. Daarnaast bevat melkchocolade ook nog eens zuivel, wat je acne ook kan aanwakkeren.

Krijg je ook puistjes van varkensvlees?

Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan, maar het effect van varkensvlees op acne is nooit echt bewezen. Toch zijn er veel mensen met acne die er wel baat bij hebben om varkensvlees uit hun menu te schrappen. Dat komt waarschijnlijk omdat varkens alleseters zijn en veel rommel binnenkrijgen. Deze “foute” stoffen slaat een varken op in zijn vet. Wanneer wij als mensen dan varkensvlees eten, komt dat in ons lichaam terecht. Als je lichaam dat niet goed kan verteren en opruimen, dan kan dat puistjes veroorzaken.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Laat dan hieronder een berichtje achter. Als je zelf last hebt van acne en je wilt weten wat wij voor jou kunnen doen om je ervan af te helpen, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Alle voedingssupplementen van ScKIN Nutrition en Vitakruid die jouw acne van binnenuit kunnen ondersteunen, worden bij ons in de salon verkocht.

Lees verder

Help.. ik heb gerstekorrels!

Bijna iedereen heeft weleens last van die irritante, witte, harde korreltjes in het gezicht. Ze kunnen klein zijn of best groot, alleen of met heel veel tegelijk. Ze doen geen pijn en jeuken niet, maar zien er storend uit. Waar komen ze vandaan en, nog belangrijker, hoe gaan ze weer weg? Zijn ze te voorkomen?

Crème of serum: wat is het verschil?

Serums zijn dé paradepaardjes in de huidverzorging en mogen eigenlijk niet ontbreken in jouw huidverzorgingsroutine. Het is een dunne emulsie met een hele hoge concentratie actieve werkstoffen, die direct door je huid wordt opgenomen. Hoe hoger de concentratie werkstoffen, des te intensiever de werking. Een serum speelt meestal in op een specifiek huidprobleem, bijvoorbeeld pigmentvlekjes, littekentjes, anti-aging of hydratatie.