Home » Acne en voeding: do’s en don’ts

Acne en voeding

Als je last hebt van acne, dan kan dit o.a. te maken hebben met je voeding. Om hierachter te komen, is het goed om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken en een voedingsdagboek bij te houden. Om je een beetje op weg te helpen, volgt hieronder een overzicht van de do’s en don’ts.

Fruit op gezicht - NovaSkin

Don’ts bij acne

 • Wees matig met zuivel, zoals melk, karnemelk, yoghurt, vla, boter, kaas en roomijs.
  Koemelk kan uitbarstingen van acne uitlokken of verergeren. De boosdoeners zijn dan de mannelijke hormonen in de melk die de groei van koeien stimuleren. Deze hormonen verhogen, samen met de pus van de uiers, de talgproductie, wat leidt tot acne.
 • Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, ijs, wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta.
  Voeding met een hoge suikerwaarde verergert bij veel mensen acne. Deze koolhydraten en suikers zorgen namelijk voor een hoge insulineproductie in je lichaam. Teveel aan insuline stimuleert de aanmaak van de mannelijke hormonen, die de acne verergeren. Probeer daarom meer peulvruchten, bonen, linzen, zilvervliesrijst en volkoren producten te eten.
 • Eet minder zout. De jodium in het zout zorgt ervoor dat je huid sneller ontstekingen krijgt. Vermijd zoveel mogelijk jodiumhoudend zout, kant-en-klaarmaaltijden, snacks en energie houdende drankjes.
 • Wees matig met voedingsmiddelen die veel mannelijke hormonen bevatten, zoals pindakaas, schaaldieren, orgaanvlees en paté.

Do’s bij acne

 • Eet voldoende Omega-3 en -6 vetzuren, zoals visolie, vette vis, walnoten, hazelnoten, chiazaad en geplette lijnzaad.
  De Omega-3 en -6 vetzuren werken ontstekingsremmend in de huid. Laviesage heeft een voedingssupplement dat hierin ondersteunt en is in mijn salon verkrijgbaar.
 • Zorg dat je lichaam de nodige anti-oxidanten binnenkrijgt, zoals vitamine A (pompoen en wortels), vitamine E (waterkers en avocado), donker fruit, bessen en rode druiven.
  Vrije radicalen en oxidatie kunnen de ontstekingen in de acne verergeren. Antioxidanten bestrijden deze negatieve effecten.
 • Zorg voor voldoende vitamine A. Vitamine A helpt de huidcyclus te reguleren, zodat eiwit en talg niet vast komen te zitten onder de huid. Vitamine A zit vooral in biologisch orgaanvlees als lever, vette vis, eieren, roomboter, wortelen, spinazie en broccoli.
 • Eet voldoende zink. Zink werkt ontstekingsremmend en bevordert het huidherstel. Zink zit vooral in mager vlees, vis, ei, noten, zaden, peulvruchten, volle graanproducten, boerenkool en broccoli. Laviesage heeft een voedingssupplement dat hierin ondersteunt en is in mijn salon verkrijgbaar.
 • Probiotica. Het is goed om een kuur van probiotica te nemen en je darmen van juiste bacteriën voorzien. Deze goede bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de ontstekingen in het lichaam afnemen en je acne vermindert. Ook hiervoor heeft Laviesage een voedingssupplement.
 • Drink voldoende water & kruidenthee. Je huid is een orgaan en heeft, net als je nieren, genoeg water nodig om goed te kunnen functioneren. Water hydrateert het lichaam en zorgt voor een gezonde huid. Voldoende vocht helpt om de afvalstoffen af te voeren die huidproblemen veroorzaken.
 • Zorg voor voldoende vitamine D
  Naast voldoende zonlicht om vitamine D aan te maken, adviseer ik om in de herfst, winter en het vroege voorjaar vitamine D te slikken. Een tekort aan vitamine D wordt namelijk in verband gebracht met een verstoorde talgproductie, wat je acne verergert. Ook hierin kunnen de voedingssupplementen van Laviesage ondersteunen.

Hoe zit het nu met chocolade?

Chocolade krijgt vaak de schuld als het gaat om een acne en andere onzuiverheden in je huid. Toch is de niet de chocolade (cacao) zelf die slecht is, maar de suiker die erin zit die je acne verergert. Daarnaast bevat melkchocolade ook nog eens zuivel, wat je acne ook kan aanwakkeren.

Krijg je ook puistjes van varkensvlees?

Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan, maar het effect van varkensvlees op acne is nooit echt bewezen. Toch zijn er veel mensen met acne die er wel baat bij hebben om varkensvlees uit hun menu te schrappen. Dat komt waarschijnlijk omdat varkens alleseters zijn en veel rommel binnenkrijgen. Deze “foute” stoffen slaat een varken op in zijn vet. Wanneer wij als mensen dan varkensvlees eten, komt dat in ons lichaam terecht. Als je lichaam dat niet goed kan verteren en opruimen, dan kan dat puistjes veroorzaken.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Laat dan hieronder een berichtje achter. Als je zelf last hebt van acne en je wilt weten wat wij voor jou kunnen doen om je ervan af te helpen, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Alle voedingssupplementen van Laviesage die jouw acne van binnenuit kunnen ondersteunen, worden bij ons in de salon verkocht.