Home » Help… ik heb pigmentvlekken!

Pigmentvlekken… iedereen kent ze en vrijwel iedereen heeft ze. Bijna niemand is er blij mee. Als de zon weer begint te schijnen, verschijnen ze: op de huid van je gezicht, je decolleté of op je handen. Je komt er heel gemakkelijk aan, maar ook heel moeilijk weer vanaf. Wat zijn pigmentvlekken eigenlijk en hoe ontstaan deze huidverkleuringen? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen om ze te voorkomen en te verminderen?

Wat zijn pigmentvlekken?

In onze weefsels maken pigmentcellen het stofje melanine aan. Dit is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen UV-straling. Als je lang in de zon zit, maakt je huid meer pigment aan waardoor je een gezond bruin kleurtje krijgt. Wanneer de aanmaak van melanine in de war is of verstoord wordt, kunnen er vlekjes op de huid ontstaan. Deze vlekjes noemen we pigmentvlekken of hyperpigmentatie.

Pigmentvlekken ontstaan vaak op plekken die het meest aan de zon worden blootgesteld. Zeker als ze in het gezicht zitten, kunnen ze cosmetisch erg storend zijn. Soms zitten ze op je neus of op je wangen, waardoor iedereen in je omgeving ze kan zien. Mensen met donkere pigmentvlekken in het gezicht worden vaak ook ouder geschat. Geen wonder dat je je er soms voor schaamt en er heel onzeker van kunt worden.

Gelukkig kunnen bijna alle soorten van pigmentvlekken worden verminderd en soms zelfs verdwijnen. Met de juiste behandelingen en producten voor thuisgebruik is het eerste resultaat meestal al snel zichtbaar.

Hoe zien pigmentvlekken eruit?

Pigmentvlekken zijn er in een aantal kleuren: bruin, zwart en zelfs wit. Lichte vlekken kunnen soms heel schilferig zijn of geheel wit. Donkere vlekken kunnen meerdere kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauwig. Ook deze kunnen licht schilferig zijn. Meestal geven pigmentvlekken geen pijn- of jeukklachten.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Ouderdomsvlekken of zonnevlekken
Ouderdomsvlekken of zonnevlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel één of meerdere van die bruinige vlekjes op hun huid. Ze ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen, armen en je gezicht. Doordat je huid in de loop van de jaren veel is blootgesteld aan UV-straling, heeft de huid te veel melanine aangemaakt om zich te beschermen. Hierdoor ontstaat deze vorm van pigmentvlekken.

De meeste ouderdomsvlekken zijn goedaardig. Als het vlekje verandert van grootte of kleur en er grillig gepigmenteerd uitziet, is het raadzaam om een arts hiernaar te laten kijken.

 

 

Zwangerschapsmasker
Wanneer je een zwangerschapsmasker hebt (melasma), krijg je donkere vlekken in je gezicht of soms in je nek. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. Zoals de naam al doet vermoeden, komen ze vooral voor tijdens de zwangerschap en zijn ze het gevolg van de veranderende hormoonhuishouding. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling.

Als je eenmaal een zwangerschapsmasker hebt gehad, is de kans groot dat je er bij een volgende zwangerschap opnieuw last van krijgt. Sommige vrouwen krijgen er ook last van bij het gebruik van de anticonceptiepil. In dat geval is het raadzaam om met de huisarts alternatieven te bespreken.

 

 

Pigmentvlekken door huidirritatie
Wanneer je verkeerde en agressieve huidverzorgingsproducten of make-up gebruikt, kan de huid hierop reageren en pigmentvlekjes veroorzaken. Ook als je gestoken bent door een mug en hebt gekrabd aan de muggenbult, of als je niet kon afblijven van het puistje in je gezicht en bent gaan knijpen, is de kans groot dat er op die plek uiteindelijk een pigmentvlekje ontstaat. Dit wordt post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd en ontstaat dus door pigmentverschuivingen in je huid als gevolg van irritaties.

Deze vorm van pigmentatie is bijna altijd tijdelijk, maar het kan zeker tot een jaar duren voordat deze uit zichzelf verdwijnt.

 

Aangeboren pigmentafwijkingen of pigmentvlekken door ziektes
Er bestaan aangeboren afwijkingen waarbij je in plaats van te veel, juist te weinig pigment hebt (depigmentatie). Vitiligo is daar een voorbeeld van. Hierbij heb je lichte vlekken in je huid. Als het lichaam helemaal geen pigment kan aanmaken, dan noemen we dat albinisme.
Te veel pigment in de huid kan ook komen door ziektes zoals Addison (een hormoonaandoening van de bijnieren) en Hemosiderose (je lichaam houdt dan te veel ijzer vast).

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Voor iedereen is het belangrijk om pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door vooral voorzichtig te zijn met de UV-straling van de zon. UV-straling is er altijd en overal, óók in de winter! Zelfs als je het niet merkt, bereiken de UV-stralen onze huid en brengen daar schade toe. Deze schade wordt in de huid opgeslagen en kan op latere leeftijd problemen geven.

Bescherm je huid dus dagelijks (ook in de wintermaanden) met een verzorgende dagcrème met hierin een SPF-factor van 30 of hoger. Pigmentvlekken krijgen dan minder kans zich te ontwikkelen, zolang je je maar wel consequent insmeert! Ga je toch de zon in? Draag dan een hoed en zorg dat je een parasol in de buurt hebt.

De PREVENTION+ lijn van IMAGE Skincare kent uitstekende beschermende en hydraterende dagcrèmes met een SPF-factor variërend van 30 tot 50. Ze zijn geschikt voor alle huidtypes. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies welke het beste bij jouw huid past.

Foto zonnen smeren en verbranden

Hoe kun je pigmentvlekken behandelen?

Gelukkig ben je bij NovaSkin in goede handen als je last hebt van pigmentvlekken. Met de juiste behandelingen en ondersteunende producten van IMAGE Skincare voor thuisgebruik, kunnen we de pigmentvlekken ook in jouw huid verminderen en in sommige gevallen zelfs volledig laten verdwijnen.

In de salon zetten wij verschillende behandelingen, peelings en micro needling in om de pigmentvlekken aan te pakken. Hoeveel en welke behandelingen nodig zijn, is onder andere afhankelijk van hoe diep het pigment in de huid ligt. Met behulp van onze huidscan kunnen we daar een goed beeld van krijgen. Wij analyseren jouw huid, zodat we precies kunnen vaststellen welke pigmentbehandeling het snelste en beste resultaat geeft.

Ook in je thuisregime kun je heel veel doen aan het voorkomen en behandelen van pigmentvlekken. De ILUMA lijn van IMAGE Skincare is hier speciaal voor ontwikkeld. We stellen een huiddieet op maat voor je samen, zodat je snel resultaat ziet!

 

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Laat dan hieronder een berichtje achter of neem contact met ons op via het contactformulier.