Home » Zonnen, smeren en verbranden

Zonlicht

Bijna iedereen vindt het heerlijk in de zon. Zonlicht is goed voor je. Je humeur krijgt er een oppepper van en meestal zit je lekkerder in je vel. Niks mis mee dus. Het enige dat je moet doen is je gezicht en je lichaam goed beschermen. Oók in de winter en op bewolkte dagen.

Image skincare prevention

Zonbescherming

Wanneer ben je nu goed beschermd? In Nederland is het belangrijk om je extra te beschermen als de UV index 3 of hoger is, ongeveer van april tot en met september. Als je je huid zo lang mogelijk jong wilt houden, dan is het verstandig om je huid ook in de winter te beschermen tegen de zon. Voor dagelijks gebruik is een factor 30 dan hoog genoeg.

Als je op zonnige dagen buiten bent, dan moet je vaker smeren dan je denkt! Aan het strand of bij het zwembad kun je jezelf het beste elke twee uur opnieuw dik insmeren. En het is een fabel dat er waterproof zonnebrandcrèmes bestaan! Na het zwemmen dus altijd opnieuw smeren.

Smeren, oké! Maar met wat?

Zonnebrandcrèmes zijn er in vele soorten en kwaliteiten. Een goede zonnefilter in je crème beschermt je huid tegen twee soorten ultraviolette straling: UVA en UVB. De UVA is vooral verantwoordelijk voor de huidveroudering en de UVB voor het verbranden. Het beste kun je dus een zonnebrandcrème kiezen met een breedspectrumfilter. Deze beschermt je huid dan tegen beide stralingen.

Let er ook op dat je zonneproduct geen parfum of alcohol bevat. Ook plantaardige oliën van citrusvruchten, bergamot en lavendel horen zeker niet in je zonnebrandproducten thuis. De combinatie van al deze stoffen met de zon, geeft juist extra huidproblemen in de vorm van huidveroudering en pigmentvlekken.

Anti-oxidanten zien we ook steeds vaker in zonnebrandproducten. Deze stofjes blijken een belangrijke rol te spelen in het beschermen van je huid tegen zonneschade.

Alle IMAGE Skincare Prevention + crèmes voldoen aan bovengenoemde voorwaarden. Bovendien zijn ze ook nog eens volledig voedend en verzorgend, waardoor je ze ‘s morgens gelijk als dagcrème kunt aanbrengen. Zo heb je geen aparte zonnecrème meer nodig! Makkelijk toch?

Foto zonnen smeren en verbranden

Geniet, maar zon verstandig!

  • Probeer de zon te vermijden op de heetste uren van de dag. De UV straling is het sterkst tussen 1200 en 1500 uur. Je kunt dan beter in de schaduw blijven.
  • Draag zoveel mogelijk een hoed en een zonnebril.
  • Niet alle kleding beschermt je tegen de zon. Luchtige zomerkleding of een wit t-shirtje bijvoorbeeld, biedt je evenveel bescherming als een zonneproduct met een SPF 5. Een nat wit t-shirtje geeft bijna helemaal geen bescherming. Alleen donkere kleding van wat dikkere stof, bijvoorbeeld een spijkerbroek, beschermt je volledig tegen de zon.

Verbrand… o jee, wat nu?

Iedereen verbrandt weleens. Je kunt in de eerste 12 tot 24 uur zelf een aantal dingen doen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

  • Tot de eerste roodheid is verdwenen kun je ibuprofen, aspirine, diclofenac of naproxen slikken (let op advies in de bijsluiter). De stoffen hierin hebben een ontstekingsremmende werking en laten de roodheid en warmte verdwijnen.
  • Verder is het belangrijk om je huid goed te koelen, bijvoorbeeld met kompressen van koude verse melk en water. De proteïnen in de melk helpen de huid herstellen. Ook kompressen van afgekoelde verse groene thee of aloë vera-extract kunnen je huid tot rust brengen.
  • Het is goed om je huid in te smeren met een crème die anti-oxidanten bevat. Zij verminderen de stoffen die in je huid zorgen voor huidveroudering. Smeer alleen nooit een te vette crème op je verbrande huid, want die houdt de warmte in je huid juist vast. IMAGE Skincare bevat een hele reeks aan producten die goed zijn voor je huid als je verbrand bent.
  • Blijf vooral de komende dagen even binnen om je huid te laten herstellen. Groene thee, groente en fruit zijn belangrijk om nu te eten vanwege de anti-oxidanten die dit bevat.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Laat dan hieronder een berichtje achter. Wil je meer informatie over jouw eigen situatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.