Voedselintolerantie test

Heb jij ook al van alles geprobeerd en kom je maar niet van je (buik)klachten af? Heb jij last van een huidaandoening zoals bijvoorbeeld acne, eczeem of rosacea? Voel jij je vaak moe en futloos of heb je al een hele tijd andere vage klachten of veel hoofdpijn? Dan kan het maar zo zijn dat jij last hebt van één of meerdere voedselintoleranties. Wij kunnen jou helpen om daarachter te komen en je daarin te begeleiden! Bij NovaSkin kun je je laten testen op 44 tot wel 270 voedingsmiddelen. Meten is weten!

Voedselintoleranties

Voedselintoleranties komen in de huidige tijd steeds meer voor. Er is veel verwarring tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie. Ze worden vaak door elkaar gehaald. De directe allergieën kent iedereen meestal wel. Je reageert dan bijvoorbeeld direct op het eten van een kiwi of een appel met een dikke lip of tong. Schaal- en schelpdieren kunnen ook heftige allergische reacties oproepen. Dit noem je dan echt een voedselallergie. De meeste mensen weten dit ook van zichzelf. Bij NovaSkin zijn we juist op zoek naar de intoleranties/overgevoeligheden die je zelf niet direct opmerkt. Ze kunnen namelijk hele vage klachten geven zoals darmklachten, chronische ontstekingsklachten, huidklachten zoals acne en eczeem en ook migraine.

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?

Bij een voedselallergie is je afweersysteem “in de war” en reageert het op één of meerdere eiwitten in het voedingsmiddel. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden ook wel allergenen genoemd. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt antistoffen aan. De eerstvolgende keer dat het lichaam opnieuw met deze eiwitten in contact komt, ontstaat door de antistoffen een acute allergische reactie.
Bij een allergische reactie is er ook nog onderscheid tussen een directe voedselallergie IgE en een vertraagde voedselallergie IgG. Bij een IgE-voedselallergie treden de klachten vaak op vlak na het nuttigen van een ‘trigger food’. Hierbij zijn de klachten vaak heel hevig. Bij een IgG-voedselallergie treden de symptomen vaak pas uren of zelfs dagen na het nuttigen van een ‘trigger food’ op. In dit geval zijn de klachten over het algemeen milder.

Bij een voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Het is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van een voedingsmiddel. Door een enzymtekort kunnen deze bestanddelen niet goed worden verteerd of opgenomen door het lichaam. Een bekend voorbeeld hiervan is een lactose-intolerantie. Hierbij kunnen de darmen de suikers die voorkomen in melkproducten niet goed verteren.

Welke klachten kun je ervaren bij voedselintoleranties?

Hoe verloopt een voedselintolerantie meting bij NovaSkin?

Wanneer wij denken dat een voedselintolerantie test een mooie toegevoegde stap is in jouw traject bij ons, dan kun je deze test via ons regelen. Er zijn verschillende mogelijkheden, variërend van 44 tot 270 voedingsmiddelen. Wij maken dan een pakketje met alle informatie voor je klaar. Vervolgens kun je zelf een afspraak voor bloedafname inplannen bij een speciaal PMO prikpunt. Deze zitten door heel Nederland. De bloedafname moet namelijk veneus (via de ader) zijn en dit doen wij niet zelf. De buisjes met bloed stuur je van daaruit in de meegeleverde enveloppe zelf op naar het laboratorium waar wij mee samenwerken. Binnen twee tot drie weken krijgen wij de uitslag, die we vervolgens via mail naar je doorsturen.

Als je deze test hebt laten uitvoeren, weet je precies welke voedingsmiddel(en) verantwoordelijk is/zijn voor jouw immuunreacties en waar je overgevoelig op reageert. Als jij daar prijs op stelt, kunnen we met aanvullende orthomoleculaire consulten meekijken hoe je dit voor jezelf het beste kunt implementeren in jouw leefstijl. Ook kijken we graag met je mee of suppletie kan helpen om jouw lichaam wat extra hulp te bieden.

Overige informatie

Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom!

Wil jij ook graag willen weten of jij voedselintoleranties hebt en of dit mede van invloed is op jouw klachten? Overweeg je deze test in te plannen zonder dat je bij ons in een traject zit? Neem gerust contact op voor meer informatie. We staan je graag te woord om je meer advies en uitleg te geven.