Huidveroudering

Help, ik zie rimpels! Iedere dag word je een dagje ouder. Huidveroudering is daarbij een normaal proces en helaas ontkomt niemand hieraan. Natuurlijk wil je wel zo lang mogelijk een jeugdige uitstraling behouden. Preventief kun je daar zelf een hoop aan doen. Ook wij kunnen je helpen om je huidverouderingsproces zoveel mogelijk te vertragen. Maar wat is huidveroudering eigenlijk en welke fases van huidveroudering zijn er? Hoe kunnen wij jou helpen in de strijd tegen rimpels, ouderdomsvlekken en een verslapte huid?

Wat is huidveroudering?

Hoewel ouder worden een natuurlijk proces is, willen veel mensen dit proces graag terugdraaien of vertragen. Een ouder wordende huid geeft al snel een vermoeide of boze uitstraling. Een uitstraling die misschien helemaal niet bij jou past. Mensen zeggen vaak: “je bent zo oud als je je voelt”. Maar wat nou als je uiterlijk niet matcht bij hoe jong jij je voelt? Dat kan voor een hoop onzekerheid zorgen. Tijd dus om daar iets aan te doen!

Huidveroudering is onvermijdelijk. We krijgen er allemaal mee te maken. Het is een geleidelijk biologisch proces dat al begint vanaf je 20e jaar. Echt zichtbaar wordt dit vaak pas rond je 25e tot 35e jaar. Eigenlijk betekent het dat de stofwisseling in al je cellen trager wordt. Hierdoor worden er minder snel nieuwe huidcellen aangemaakt, wordt je  huid dunner en zullen beschadigingen in je huid minder snel herstellen.

Daarnaast worden ook de essentiële bindweefselcellen, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur, steeds minder geproduceerd. Huidveroudering veroorzaakt veranderingen in elke laag van je huid en heeft invloed op zowel de vorm ervan als de stoffen erin. Hierdoor verliest je huid zijn stevige gevoel en wordt het ook minder veerkrachtig, met onder andere rimpels tot gevolg.

Naast het natuurlijke huidverouderingsproces bestaat er ook een andere snelle manier van huidveroudering. Deze wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling van je huid aan de zon of zonnebank. Deze vorm van huidveroudering noemen we photo-aging.

Welke fases van huidveroudering zijn er?

Bij huidveroudering denk je meestal alleen maar aan je gezicht. Maar ook je handruggen, hals en decolleté kunnen er sneller verouderd uitzien door teveel onbeschermde blootstelling aan zonlicht. Globaal kun je huidveroudering opdelen in vier fases.


Fase 1. Beginnende huidveroudering – 25 tot 35 jaar

Vaak zijn fijne lijntjes en kleine, ondiepe rimpeltjes de eerste tekenen die je gaan opvallen als je in de spiegel kijkt. Meestal worden ze zichtbaar vanaf je 25e levensjaar. Je ziet ze dan vooral in je buitenste ooghoeken en we noemen ze ook wel lachrimpeltjes of kraaienpootjes. Deze fijne lijntjes kunnen ook op je wangen of op je voorhoofd voorkomen, zeker als je een vochtarme huid hebt. Bij deze fase kunnen ook de eerste hele lichte pigmentvlekjes ontstaan


Fase 2. Milde huidveroudering – 35 tot 50 jaar

In deze leeftijdsfase worden de eerste “echte” huidverouderingssymptomen zichtbaar. Je kunt hierbij denken aan donkerdere pigmentvlekjes, iets diepere rimpeltjes, ouderdomswratjes en verhoorningen. Je pigmentcellen worden actiever. Ook voorhoofdsrimpeltjes komen in deze fase veel voor. Je herkent ze aan de horizontale lijntjes op je voorhoofd en ze worden duidelijker zichtbaar door de expressie en spierwerkingen in je gezicht. In de loop van de tijd worden ook deze voorhoofdrimpels dieper. De kleine, verticale lijntjes tussen je wenkbrauwen ontstaan door het vele fronsen. We noemen deze vorm van rimpels dynamische rimpels.

De hoeveelheden collageen, elastine en hyaluronzuur in je huid nemen geleidelijk aan af. Collageen is een onderdeel van je bindweefsel dat zorgt voor de stevigheid van je huid. Doordat de hoeveelheid elastine afneemt, wordt je huid minder soepel en rekbaar.

Je huid verliest hierdoor stevigheid en elasticiteit en huidverslapping wordt nu in de meeste gevallen zichtbaar. Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld hangende onder- of bovenoogleden en/of verminderde contouren van je kaaklijn, onderkin en hals. Huidverslapping komt ook op je lichaam voor, zoals bijvoorbeeld op je bovenarmen en buik.


Fase 3. Gevorderde huidveroudering – 50 tot 65 jaar

De afname van collageen, elastine en hyaluronzuur gaat helaas verder door. Dit uit zich in een slappere, stuggere huid met plooien en rimpels. Ook de kleurverschillen in je huid worden nu echt zichtbaar. De pigmentatie wisselt zich af met zichtbare bloedvaatjes. Dit komt omdat je huid dunner wordt. Ook kun je verhoorningen zien en je fijne lijntjes worden in deze fase diepere rimpels.

Tussen je neus en mond ontstaan de rimpels die we ook wel de nasolabiale plooien noemen. Deze vorm van rimpels noemen we statische rimpels. Je mondhoeken kunnen wat gaan afhangen en er ontstaan verticale lijntjes boven je lip. Onder invloed van hormonen neemt je talgproductie af. Hierdoor wordt je huid steeds droger.

Ook je lippen verouderen. Ze worden steeds dunner door de vermindering van volume van de spieren rondom je mond. Ook draaien je boven- en onderlip steeds meer naar binnen toe en vervaagt de grens tussen het lippenrood en je huid.

Tot slot begint ook je scherpe kaaklijn te verdwijnen. De zogenaamde “hamsterwangetjes”zijn het directe gevolg van het afzakken van vet vanuit je wangen.

Fase 4. Vergevorderde huidveroudering – vanaf 65 jaar

Het aantal cellagen in je opperhuid neemt geleidelijk aan af en je huidbarrière wordt kwetsbaarder. Hierdoor ziet je huid er grijzer en grauwer uit. Dit komt ook door een slechtere doorbloeding van je huid. Je huid kan hierdoor gevoeliger worden en meer roodheden en irritaties krijgen. Onder je ogen lijken er donkere kringen te ontstaan. Door je dunnere en kwetsbaardere huid worden de onderliggende bloedvaatjes zichtbaar. Rimpels, pigmentatie (ouderdomsvlekken), gesprongen bloedvaatjes, ouderdomswratjes en verhoorning zijn inmiddels duidelijk zichtbaar en aanwezig en verergeren.  

Welke factoren spelen een rol bij huidveroudering?

De snelheid en de mate waarin je huid ouder wordt, verschilt per persoon. Zowel biologische inwendige – als uitwendige factoren spelen hierbij een rol. Ook je leefstijl is van invloed op je huidveroudering. Over het algemeen zijn er twee groepen oorzaken:

Inwendige (intrinsieke) oorzaken van huidveroudering

Deze vorm van huidveroudering is onvermijdelijk voor iedereen en ontstaat onder invloed van genetische en hormonale factoren. Zowel het moment waarop jouw huid de eerste symptomen van veroudering laat zien als de snelheid waarin dit doorzet, zijn genetisch en dus erfelijk bepaald. Ook jouw hormoonhuishouding, etniciteit en huidtype spelen hierin een belangrijke rol.

 

Uitwendige (extrinsieke) oorzaken van huidveroudering

Naast de inwendige factoren spelen ook uitwendige omgevingsfactoren een rol bij huidveroudering. Je huid wordt voortdurend blootgesteld aan je omgeving. UV-straling is verreweg de belangrijkste factor voor huidveroudering. Daarnaast spelen ook luchtvervuiling, roken, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging, klimaat, stress en slaaptekort een belangrijke rol.

Alle uitwendige factoren die van invloed zijn op jouw huidveroudering hebben allemaal te maken met één belangrijk proces: oxidatieve belasting. Dit betekent dat er vrije radicalen (moleculen) in je lichaam worden afgegeven. Deze vrije radicalen binden zich aan je gezonde cellen. Hierdoor wordt je bindweefsel aangetast. Hoe meer vrije radicalen er zijn, des te sneller de celstructuren van jouw huid beschadigen, met huidveroudering tot gevolg.

Diverse voorbeelden van een verouderde huid

Wat kan ik doen om huidveroudering aan te pakken en tegen te gaan?

Wat kan ik doen tegen huidveroudering? Helaas kun je het proces van huidveroudering niet stoppen, maar wel beïnvloeden en zo lang mogelijk uitstellen. Hoe eerder je de eerste tekenen van huidveroudering aanpakt, des te beter!

De niet-chirurgische behandelingen bij NovaSkin zijn vooral gericht op het voorkomen van huidveroudering en rimpelvorming en het in optimale conditie brengen en houden van je huid. De salonbehandelingen stimuleren jouw cellen om zich gezond en snel te vernieuwen. We zetten je huid aan om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken, waardoor jouw huid er zo lang mogelijk soepel en stevig uit blijft zien.

Om dit te bereiken kennen we verschillende behandelmethodes die ook onderling gecombineerd kunnen worden. Welke behandelingen we bij jou inzetten, is afhankelijk van de al aanwezige mate van huidveroudering in jouw huid. Dit zullen we tijdens een eerste afspraak uitgebreid beoordelen.

Het is lastig om diepere, bestaande rimpels of verder gevorderde huidveroudering aan te pakken. Bij ernstig volumeverlies, huidoverschot of rimpels door overmatige spieractiviteit (bijvoorbeeld fronsrimpels) adviseren wij in sommige gevallen om hiervoor naar een cosmetisch arts of plastisch chirurg te gaan.

Orthomoleculair multidisciplinair behandeltraject

Het aanpakken van huidveroudering bestaat bij ons uit een orthomoleculair multidisciplinair behandeltraject. We beginnen ieder traject met een intake en huidscan om je huid en de aanwezige symptomen van huidveroudering zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op en geven we je advies over welke producten het beste bij jouw huid passen om ook thuis je huid dagelijks goed te kunnen verzorgen.

Wat ons onderscheidt van andere salons is, dat we ons bij het uitstellen van jouw huidveroudering niet alleen richten op de juiste salon ondersteunende behandelingen en producten voor thuisgebruik. Wij richten ons daarnaast ook op de uitwendige en inwendige oorzaken die bij jouw huidveroudering een rol spelen. We bekijken welke externe factoren in jouw geval van toepassing zijn en hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Vind jij het lastig om onze adviezen toe te passen in jouw dagelijkse leven? Ook daarbij kunnen we je helpen. Plan dan één of meerdere voedings- en leefstijlconsulten bij ons in. Samen zoeken we naar een manier die voor jou prettig en vooral haalbaar is!

Bij huidveroudering spelen ook interne oorzaken een rol die genetisch en dus erfelijk bepaald zijn. Wil jij weten hoe jouw huid genetisch is belast met huidveroudering? Wil je inzicht krijgen hoe het zit met jouw risicofactoren en welke merkonafhankelijke ingrediënten jouw huid specifiek nodig heeft om huidveroudering zo lang  mogelijk uit te stellen? Plan dan een afspraak in voor een SkinDNA™ test. Bij deze test via een wangslijmvliesmonster wordt een persoonlijke huidanalyse gemaakt op basis van jouw persoonlijke DNA profiel.

In onze huidstudio werken we met cosmetisch en medisch ondersteunende behandelingen om jouw huidveroudering tegen te gaan. We hebben behandelingen en peelings die gericht zijn op ontgifting, herstellen van je pH-waarde, herstellen van je microbioom, vermindering van je ontstekingsreacties en het optimaliseren van de functies van jouw huidcellen. Welke behandelingen jij nodig hebt, bespreken we tijdens de eerste afspraak en als dat nodig is, kunnen we dat bijsturen gedurende jouw traject.

Microneedling met de Dermapen 4 is een veelgebruikte behandeling om huidveroudering aan te pakken en te voorkomen. Het is een behandeling, waarbij je celdeling en de aanmaak van collageen en elastine worden gestimuleerd.

Daarnaast werken we vaak met de DMK enzyme therapie. Bij deze therapie ligt de focus op het verbeteren van de gezondheid van jouw huidfunctie en je huidcellen. De enzymen die gebruikt worden tijdens deze behandelingen en de aminozuren in de thuisproducten, werken tot diep in de celkern, waardoor de cellen in je huid optimaal gaan functioneren. Je huid herstelt zich steeds meer van binnenuit en wordt weer gezond!

Bindweefselmassage is een prachtige en natuurlijke anti-aging behandeling die je huidconditie verbetert. Hiermee stimuleer je het zelfherstellend vermogen van je huid. Je huid wordt strakker en steviger en je krijgt ook nog eens een gezonde glow!

Tijdens je gehele behandeltraject maken we tussentijds foto’s en huidscans om de voortgang goed in de gaten te houden. Samen bekijken en bespreken we de resultaten zodat we kunnen bijsturen als dat nodig is. 

Wat kan ik zelf doen om huidveroudering tegen te gaan?

Goed om te weten

Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom!

Ben jij ook benieuwd hoe het met jouw huidveroudering staat en wat je er samen met ons aan kunt doen om dit zo lang mogelijk uit te stellen? Plan dan gerust een eerste afspraak in. Kies in dat geval voor de optie “Intake + skin scan + advies en behandelplan” of “Intake + skin scan + SkinDNA test + nabesprekingsconsult”. Heb je nog vragen en wil je liever vooraf wat meer advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.