Hyperpigmentatie
Hyper-
pigmentatie
Pigmentvlekken; iedereen kent ze en vrijwel iedereen heeft ze. Bijna niemand is er blij mee. Als de zon weer begint te schijnen, verschijnen ze op de huid van je gezicht, hals, decolleté en/of op je handen. Je komt er heel gemakkelijk aan, maar ook heel moeilijk weer vanaf. Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken en de één heeft er sneller en meer last van dan de ander. Ook zijn er een aantal factoren die hyperpigmentatie beïnvloeden. Maar wat zijn pigmentvlekken eigenlijk en hoe ontstaan deze huidverkleuringen? En nog belangrijker…. hoe kun je er weer van afkomen?
Pigmentvlekken, cosmetisch storende vlekjes!
Wat is hyperpigmentatie?
Overal in je huid bevinden zich pigmentcellen (melanocyten). Deze pigmentcellen maken pigment (melanine) aan. Jouw pigmentcellen worden extra actief als ze bijvoorbeeld worden blootgesteld aan zonlicht. Je cellen gaan dan meer pigment aanmaken, waardoor je huid bruiner wordt.
We spreken van hyperpigmentatie of pigmentvlekken als er alleen plaatselijk op je huid donkere vlekken ontstaan. Dat kan in je gezicht zijn, maar ook op andere plekken op je lichaam. Er is dan een plaatselijke verstoring in de aanmaak van melanine.
Hyperpigmentatie komt het meeste voor in je gezicht, hals, nek, decolleté en op je handen, omdat die gebieden het meest worden blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Zeker als ze in het gezicht zitten, kunnen ze cosmetisch erg storend zijn. Mensen met donkere pigmentvlekken in het gezicht worden helaas vaak ook ouder geschat.
Gelukkig kunnen bijna alle soorten van pigmentvlekken worden verminderd en soms zelfs verdwijnen. Met de juiste behandelingen en producten voor thuisgebruik is het eerste resultaat meestal al snel zichtbaar.
Hoe zien pigmentvlekken eruit?
Pigmentvlekken zijn er in een aantal kleuren: bruin, zwart en zelfs wit. Lichte vlekken kunnen soms schilferig zijn of geheel wit. Donkere vlekken kunnen meerdere kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauwig. Ook deze kunnen licht schilferig zijn. Meestal geven pigmentvlekken geen pijn- of jeukklachten.
Alle pigmentvlekken verschillen in grootte en ligging. Ze variëren van oppervlakkige verkleuringen in de opperhuid (epidermis) tot dieper gelegen verkleuringen in de lederhuid (dermis).
Welke vormen van hyperpigmentatie zijn er en hoe ontstaan ze?
Er zijn veel verschillende vormen van hyperpigmentatie. De ene vorm is aangeboren, terwijl je een andere vorm pas op latere leeftijd ontwikkelt. De meest voorkomende vormen van pigmentvlekken zijn:
Lentigo Solaris (zonnevlekken, ouderdomsvlekken, levervlekken)
Deze vorm ontstaat doordat je je huid teveel hebt blootgesteld aan de zon of aan de zonnebank. Je pigmentcellen zijn plaatselijk overactief geworden, waardoor er donkere vlekjes (hyperpigmentatie) zichtbaar zijn. Deze vorm van hyperpigmentatie komt vooral voor op lichaamsdelen die het meeste aan de zon worden blootgesteld, zoals je gezicht, handen, nek, hals en decolleté. Naarmate je ouder wordt, nemen ze toe in grootte en aantal.
Mensen met een lichtere huidskleur hebben een hoger risico op het krijgen van deze vorm van hyperpigmentatie, omdat zij van nature minder pigment in hun huid hebben. Daardoor is een lichte huid minder beschermd tegen de zon.
De vlekjes bij Lentigo Solaris zien eruit als scherp begrensde, ronde/ovale, licht- tot donkerbruine vlekjes. Ze zitten altijd in je bovenste huidlaag (epidermis).
De meeste van deze pigmentvlekken zijn goedaardig. Als het vlekje verandert van grootte of kleur en er grillig gepigmenteerd uitziet, is het raadzaam om een arts hiernaar te laten kijken.
Ephelides (sproeten)
Ephelides, ook wel sproeten genoemd, zijn kleine, geel- tot donkerbruine vlekjes die vooral voorkomen bij blonde of roodharige mensen met een lichte huidskleur. Sproeten zijn meestal zichtbaar op huidgebieden die veel in aanraking komen met de zon, zoals je gezicht, hals, nek, decolleté, handen en armen. Het hebben van sproeten is vaak erfelijk bepaald. Ze kunnen in de zomer verergeren door zonlicht, terwijl ze in de wintermaanden vaak weer wat lichter van kleur worden. Sproeten zitten altijd in je bovenste huidlaag (epidermis).
Post-inflammatoire hyperpigmentatie
Deze vorm van pigmentatie ontstaat door een beschadiging, ontsteking of irritatie op je huid, zoals bijvoorbeeld bij acne, eczeem, krabben, een snijwond, wrijving en/of scheren. Je pigmentcellen krijgen door deze beschadiging of irritatie een prikkel, waardoor ze meer pigment aanmaken. Dit leidt dan tot een pigmentvlekje dat we post-inflammatoire hyperpigmentatie noemen. De vlekjes zijn vaak roodbruin van kleur. Post-inflammatoire hyperpigmentatie kan in de bovenste huidlaag (epidermis) zitten, maar kan ook voorkomen in je diepere huidlaag (dermis).
Melasma (zwangerschapsmasker)
Wanneer je een zwangerschapsmasker (melasma) hebt , krijg je meestal pigmentvlekken op je voorhoofd, je jukbeenderen, je slapen, rondom je ogen en/of op je bovenlip. Zoals de naam al doet vermoeden, komen ze vooral voor tijdens je zwangerschap en zijn ze het gevolg van de veranderende hormoonhuishouding. De vlekken zijn onschuldig.
Als je eenmaal een zwangerschapsmasker hebt gehad, is de kans groot dat je er bij een volgende zwangerschap opnieuw last van krijgt. Sommige vrouwen krijgen er ook last van bij het gebruik van de anticonceptiepil of tijdens het slikken van hormoonmedicatie.
De pigmentvlekken bij melasma zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. De pigmentatie kan zowel oppervlakkig (epidermis) voorkomen als dieper in je huid zitten (dermis).
Diverse voorbeelden van een huid met hyperpigmentatie
Hoe behandelen wij hyperpigmentatie?
Wat kun je doen tegen die cosmetisch storende pigmentvlekken? Gelukkig zijn er hiervoor bij NovaSkin verschillende mogelijkheden. Hyperpigmentatie aanpakken is echt maatwerk. Hoe oppervlakkiger je pigment, des te beter dit te behandelen is. Dieper gelegen pigment vergt meer tijd en een meestal ook een ander type behandeling. Soms is hyperpigmentatie lastiger te behandelen vanwege de hormonale invloed die in jouw lichaam aanwezig blijft. In die gevallen zorgen wij ervoor dat jouw pigment lichter wordt en blijven onderhoud met thuisproducten en salonbehandelingen bij NovaSkin nodig.
Tijdens jouw eerste afspraak kijkt onze huidspecialiste om welke vorm van hyperpigmentatie het bij jou gaat en hoe diep het pigment in je huid ligt. Soms is het nodig om hiervoor onze huidscan in te zetten. Op basis daarvan krijg je eerlijk advies over het behandeltraject dat voor jouw vorm van hyperpigmentatie geschikt is. We kunnen bijvoorbeeld peelings, enzymetherapie, microneedling met de Dermapen 4 en de Cosmelan behandelingen inzetten.
De behandelingen zorgen er onder andere voor dat je melanineproductie wordt verminderd en dat je pigmentcellen weer meer in balans komen. Ook richten we ons tijdens de behandelingen op het minder zichtbaar maken van jouw pigmentvlekken. Door jouw huidceldeling te versnellen, maakt jouw huid nieuwe, gezonde cellen aan. De dode huidcellen inclusief de donkere pigmentverkleuringen schilferen daardoor af.
In alle gevallen is het belangrijk om het resultaat thuis te ondersteunen met producten die speciaal voor jouw huid en pigmentatie geschikt zijn en je melanineproductie afremmen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het vooral niet verergert! Dat doe je het beste door overdag een hoge zonnebeschermingsfactor aan te brengen.
Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?
Voor iedereen is het belangrijk om pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door vooral voorzichtig te zijn met de UV-straling van de zon. UV-straling is er altijd en overal, óók in de winter! Zelfs als je het niet merkt, bereiken de UV-stralen onze huid en brengen daar schade toe. Deze schade wordt in de huid opgeslagen en kan op latere leeftijd problemen geven.
Bescherm je huid dus dagelijks (ook in de wintermaanden) met een verzorgende dagcrème met hierin een SPF-factor van 30 of hoger. Pigmentvlekken krijgen dan minder kans zich te ontwikkelen, zolang je je maar wel consequent insmeert! Ga je toch de zon in? Draag dan een hoed en zorg dat je een parasol in de buurt hebt.
Goed om te weten
- Als je last hebt van puistjes, knijp ze dan vooral niet uit. Hierdoor kunnen er littekentjes en pigmentvlekjes ontstaan.
- Gebruik dagelijks een zonbescherming met een SPF-factor van 30 of hoger. Zo voorkom je het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken en maak je de kleur van je bestaande pigmentvlekken niet donkerder.
- In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Als jouw pigmentvlekjes veranderen van vorm, kleur of dikte is het verstandig om ze goed in de gaten te houden. Zie jij grillige vormen, donkerbruine tot zwarte plekjes in een pigmentvlek of beginnen ze te bloeden of jeuken, laat dan altijd je huisarts even meekijken!
- Omdat zonlicht de grootste veroorzaker van pigmentvlekken zijn, adviseren we je om de zon en de zonnebank zoveel mogelijk te vermijden. Zit je toch in de zon, smeer je dan om de twee uur in met een SPF-factor van 30 of hoger.
- Als je je pigmentvlekken wilt camoufleren, gebruik dan een goede medische foundation zoals de foundation van Esse Skincare
Bekijk de foundations van Esse Skincare in onze webshop.
Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom!
Heb jij na het lezen nog vragen over jouw pigmentvlekken? Wil je er het liefste zo snel mogelijk vanaf en meteen een afspraak inplannen? Neem gerust contact met ons op.