Help.. ik heb gerstekorrels!

Bijna iedereen heeft weleens last van die irritante, witte, harde korreltjes in het gezicht. Ze kunnen klein zijn of best groot, alleen of met heel veel tegelijk. Ze doen geen pijn en jeuken niet, maar zien er storend uit. Waar komen ze vandaan en, nog belangrijker, hoe gaan ze weer weg? Zijn ze te voorkomen?

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, witte korreltjes ter grootte van een speldenknop, die niet kwaadaardig zijn. Ze hebben helemaal niets te maken met puistjes of pukkeltjes en komen vooral voor in je gezicht.

Ze ontstaan doordat de poriën in je huid verstopt raken met keratine (en niet met talg en huidschilfers zoals bij mee-eters en puistjes het geval is). Keratine is een eiwit dat ervoor zorgt dat je huid wordt beschermd. Bij een gerstekorrel zit het keratinepropje echter vast in een diepere huidlaag, onder de opperhuid.

Bij wie komt het voor?

Milia komen echt heel veel voor, vooral bij baby’s. Bijna vijftig procent van de baby’s heeft er in de eerste maanden last van. Dit komt omdat de talgkliertjes in de jonge huid nog niet helemaal optimaal werken. Meestal verdwijnen deze zogenaamde primaire milia vanzelf.

Secundaire milia zijn de gerstekorrels die je bij volwassenen ziet, zowel bij mannen als bij vrouwen. Leeftijd speelt geen rol. Vaak ontstaan ze rond de ogen, op de wangen en bij de neus.

Of je gerstekorrels krijgt, verschilt van persoon tot persoon. Het heeft er vooral mee te maken dat je huid het propje keratine niet kwijt kan. We zien dat gerstekorrels vaker voorkomen op een:

  • droge, niet goed gehydrateerde huid
  • licht beschadigde huid (schaafwonden, bestraling, brandwonden)
  • zonverbrande huid
  • huid die een peeling heeft ondergaan
  • huid die wordt behandeld met een crème met corticosteroïden
  • donkere huidskleur
  • huid die vitaminetekort heeft 

Hoe kom ik ervan af?

Probeer gerstekorels vooral niet zelf uit te knijpen! Omdat ze ingekapseld zitten, zal je huid er alleen maar meer door beschadigen en wordt de kans op een ontsteking groter. Ook kunnen er kleine littekentjes achterblijven. En dat wil je echt niet!

Soms kunnen gerstekorrels vanzelf verdwijnen, maar het is beter om een gerstekorrel door een gediplomeerde huidcoach of schoonheidsspecialiste weg te laten halen. Wacht ook niet te lang met het maken van een afspraak hiervoor, want hoe langer een gerstekorrel in de huid zit, hoe droger hij wordt en hoe moeilijker hij te verwijderen is.

Bij het weghalen zal de huid eerst voorbehandeld worden, waarna de gerstekorrel met een steriele naald wordt aangeprikt en eruit wordt gewipt.

Hoe kan ik gerstekorrels voorkomen?

Een gerstekorrel komt van binnenuit, dus echt voorkomen is haast niet mogelijk. Wel kun je een aantal dingen doen, waardoor de kans kleiner wordt dat je er één krijgt:

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Laat dan hieronder een berichtje achter. Wil je meer informatie over jouw eigen situatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Lees verder

Crème of serum: wat is het verschil?

Serums zijn dé paradepaardjes in de huidverzorging en mogen eigenlijk niet ontbreken in jouw huidverzorgingsroutine. Het is een dunne emulsie met een hele hoge concentratie actieve werkstoffen, die direct door je huid wordt opgenomen. Hoe hoger de concentratie werkstoffen, des te intensiever de werking. Een serum speelt meestal in op een specifiek huidprobleem, bijvoorbeeld pigmentvlekjes, littekentjes, anti-aging of hydratatie.

acne en voeding

Acne en voeding: do’s en don’ts

Als je last hebt van acne, dan kan dit o.a. te maken hebben met je voeding. Om hierachter te komen, is het goed om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken en een voedingsdagboek bij te houden. Om je een beetje op weg te helpen, volgt hieronder een overzicht van de do’s en don’ts.