Crème of serum: wat is het verschil?

Wat is een serum?

Serums zijn dé paradepaardjes in de huidverzorging en mogen eigenlijk niet ontbreken in jouw huidverzorgingsroutine. Het is een dunne emulsie met een hele hoge concentratie actieve werkstoffen, die direct door je huid wordt opgenomen. Hoe hoger de concentratie werkstoffen, des te intensiever de werking. Een serum speelt meestal in op een specifiek huidprobleem, bijvoorbeeld pigmentvlekjes, littekentjes, anti-aging of hydratatie.

Wat is het verschil tussen een crème en een serum?

Het verschil tussen een crème en een serum is direct zichtbaar. Niet alleen aan de grootte van de verpakking (een serum zit in een veel kleiner flesje), maar ook aan de substantie zelf. Vergeleken met een iets vettiger crème, is een serum soepel en lichter van textuur. Daarnaast is een serum niet vet en laat het ook geen plakkerig laagje op je huid achter.

Onder een microscoop is het verschil tussen een crème en een serum ook goed waarneembaar. Het verschil zit ‘m vooral in de grootte van de moleculen. Een crème is opgebouwd uit grovere moleculen en heeft daardoor meer moeite om dieper op de huid in te werken. De moleculen van een serum zijn veel kleiner, waardoor deze makkelijker in de diepere huidlagen doordringen om daar hun werk te doen.

Juist om deze reden is een serum ook veel sterker geconcentreerd dan een dag- of nachtcrème. De waardevolle, actieve ingrediënten zijn in hoge concentraties aanwezig. Dit maakt een serum in aanschaf dan ook duurder dan een crème.

Waarom is een crème niet net zo geconcentreerd als een serum?

Het is tot op de dag van vandaag nog niemand gelukt om een crème net zo geconcentreerd te maken als een serum. Het is onmogelijk om zo’n hoge concentratie actieve werkstoffen in een crèmige textuur te verwerken. Dat zou de crème instabiel maken. In een lichte en luchtige substantie, zoals een serum, blijven deze werkstoffen wel stabiel.

Mag ik ook alléén een serum gebruiken in plaats van een crème?

Een serum geeft extra voeding, maar laat, in tegenstelling tot een crème, geen beschermende laag op je huid achter. Een huid die alleen is behandeld met een serum, blijft daardoor kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Het is dan ook altijd verstandig om na het gebruik van een serum ook je dag- of nachtcrème aan te brengen. Kies bij je dagcrème voor een goede verzorgende crème die is afgestemd op jouw huid en die bovendien een SPF factor van 30 of hoger bevat.

Hoeveel heb je nodig van een serum?

De hoge concentratie van actieve werkstoffen in serums zorgt ervoor, dat je er maar heel weinig van nodig hebt. Een paar druppels zijn genoeg om je hele gezicht en hals mee te bedekken. Je kunt het beste een paar druppels aanbrengen op je (gewassen) vingertoppen en hier vervolgens je gezicht en hals mee inmasseren. Daarna breng je je dag- of nachtcrème aan. Een serum is dus eigenlijk niet duurder dan een crème. Je gebruikt er minder van en de concentratie is hoger. En nog belangrijker: het geeft een fantastisch resultaat!

Hoe weet ik welk serum het beste is voor mijn huid?

Wij adviseren je graag welk serum en welke andere producten het beste bij jouw huid passen. We maken voor jou een persoonlijk huiddieet, helemaal op maat! Wil je je huid bijvoorbeeld dagelijks verzorgen met een anti-aging crème, maar heb je ook last van pigmentvlekken? Dan voegen we een serum toe, dat zich volledig richt op de vermindering van jouw pigment. En zo kunnen we nog heel veel andere combinaties maken. Zo krijg jij altijd het beste voor jouw huid!

Heb je nog vragen? Neem rechtstreeks contact met ons op. Wij helpen je graag!

Lees verder

Help.. ik heb gerstekorrels!

Bijna iedereen heeft weleens last van die irritante, witte, harde korreltjes in het gezicht. Ze kunnen klein zijn of best groot, alleen of met heel veel tegelijk. Ze doen geen pijn en jeuken niet, maar zien er storend uit. Waar komen ze vandaan en, nog belangrijker, hoe gaan ze weer weg? Zijn ze te voorkomen?

acne en voeding

Acne en voeding: do’s en don’ts

Als je last hebt van acne, dan kan dit o.a. te maken hebben met je voeding. Om hierachter te komen, is het goed om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken en een voedingsdagboek bij te houden. Om je een beetje op weg te helpen, volgt hieronder een overzicht van de do’s en don’ts.